Brandveiligheid rookmelder

Checklist brandveiligheid

Brandveiligheid rookmelder Brandveiligheid is een belangrijk thema bij het inrichten van gebouwen, woningen en studentenhuizen. Elk jaar weer zijn er honderden branden die voorkomen hadden kunnen worden met het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen. Brandveiligheid zou dan ook topprioriteit moeten hebben op elke locatie waar mensen wonen of werken. In deze blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje per omgeving.

Brandveiligheid gebouwen

Voor de brandveiligheid van gebouwen wordt er onderscheid gemaakt als het gaat om gebouwen met een woon- of werkfunctie, maar een aantal preventiemaatregelen gelden voor beide situaties. De eisen voor brandveiligheid staan beschreven in het bouwbesluit. Eén van de eisen is de aanwezigheid van rookmelders. Met rookmelders vergroot u de brandveiligheid in gebouwen aanzienlijk. Immers, een beginnende brand kan sneller ontdekt worden, zodat een evacuatie van de aanwezigen op tijd kan worden gestart en voltooid. Daarnaast is noodverlichting een vereiste en belangrijke toevoeging om de brandveiligheid in gebouwen te vergroten. Noodverlichting geeft duidelijk aan waar de vluchtwegen zich bevinden, zodat de aanwezigen veilig naar buiten weten te komen. Om buiten te komen moeten de vluchtwegen wel vrij zijn. Daarnaast is het vereist om een professioneel vluchtplan te ontwerpen, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren bij brand. Een vluchtladder kan een belangrijk onderdeel zijn van een vluchtplan, zodat u eenvoudig naar buiten kunt komen.

Brandveiligheid woning

De meeste tijd van de dag brengt u waarschijnlijk thuis door. Dan is het vanzelfsprekend dat u de brandveiligheid van uw woning op orde wilt hebben. Ook thuis is het gebruik van rookmelders een goede manier om de brandveiligheid te vergroten. Plaats een rookmelder in elke kamer en zorg ervoor dat ze met elkaar in verbinding staan. De plaatsing van rookmelders is van groot belang, daarom de volgende tips:

  • Plaats in ieder geval rookmelders in de gang tussen de keuken en de woonkamer
  • Plaats een rookmelder op elke verdieping en slaapkamer in uw woning
  • Plaats een rookmelder altijd aan het plafond
  • Plaats een rookmelder minimaal 50 centimeter van de muren en hoeken van een ruimte

Daarnaast is een koolmonoxidemelder een belangrijke toevoeging aan de veiligheid in uw woning. Te hoge concentraties koolmonoxide worden tijdig ontdekt, zodat er geen koolmonoxidevergiftiging op kan treden. Andere middelen om de (brand)veiligheid in uw woning te vergroten zijn het hebben van een duidelijke vluchtroute (met rookmelders) en natuurlijk het plaatsen van een brandblusapparaat.

Brandveiligheid studentenhuis

De brandveiligheid in een studentenhuis laat vaak te wensen over. In veel studentenhuizen is het één grote bende, ontbreekt het aan rookmelders, zijn er geen brandblussers en zijn de vluchtroutes geblokkeerd. Terwijl juist de brandveiligheid in een studentenhuis optimaal zou moeten zijn, aangezien er meerdere mensen samen op een kleine ruimte wonen. Rookmelders zijn in studentenhuizen een eerste vereiste, zeker op de vluchtroutes. Daarnaast is de aanwezigheid van CO-melders een welkome aanvulling om de brandveiligheid van een studentenhuis te vergroten. Vluchtroutes moeten vrijgehouden worden en de aanwezigheid van brandblussers of blusdekens zijn een goede toevoeging. In elk studentenhuis wordt ook gebruik gemaakt van meervoudige stekkerdozen. Kies voor beveiligende stekkerdozen, waarmee kortsluiting niet meer mogelijk is.