DAB Evosta

Oude circulatiepomp vervangen

Circulatiepomp vervangen

Een circulatiepomp wordt veel ingezet in verwarmings- en koeltoepassingen, waaronder de centrale verwarming, vloerverwarming of koelsystemen. Een circulatiepomp zorgt er binnen die toepassingen voor dat bijvoorbeeld water wordt rondgepompt. In veel installaties wordt nog een oude pomp gebruikt, terwijl deze oude pompen vaak niet zo zuinig zijn. In de meeste gevallen is een oude circulatiepomp vervangen een goed idee. In dit blog leest u waarom.

Het probleem van een oude circulatiepomp

Een circulatiepomp vervangt u vrijwel nooit, zolang de pomp nog goed werkt. Daarom zitten in veel installaties nog oude pompen. Deze pompen hebben een ‘drie standen schakelaar’ die bijna altijd op de middelste stand staan ingesteld. Het gevolg hiervan is dat er doorlopend een hoog vermogen wordt geleverd door de oude circulatiepompen. Dit zorgt voor energieverlies en een hoge energierekening. Immers, alleen bij het opstarten heeft een circulatiepomp hoog vermogen nodig. In de rest van de tijd is vaak een veel lager vermogen al voldoende om uw systemen te onderhouden.

DAB circulatiepompen

Een DAB circulatiepomp draait niet continu op hoog vermogen. DAB pompen zijn namelijk in staat om veranderingen in uw verwarming, vloerverwarming of koelsysteem te detecteren en daarop te anticiperen. Het detecteren van veranderingen in uw systeem doet een DAB circulatiepomp met behulp van de geïntegreerde frequentieregelaar. Het vermogen van de DAB pomp wordt vervolgens aangepast, waardoor er altijd net voldoende energie wordt verbruikt om uw systeem draaiende te houden. Hierdoor gaan DAB pompen veel efficiënter om met het stroomverbruik.

Waarom uw oude circulatiepomp vervangen?

Het vervangen van oude circulatiepompen voor DAB pompen is aan te raden om verschillende redenen. Ten eerste kan een oude circulatiepomp vervangen flink schelen op de energierekening. In een gemiddeld huishouden is de circulatiepomp namelijk verantwoordelijk voor 10% van de totale stroom op jaarbasis. DAB pompen zijn veel zuiniger en efficiënter en dat scheelt al gauw tientallen tot honderden Euro’s op jaarbasis. Ten tweede zijn DAB pompen beter voor het milieu. Er wordt minder energie verstookt, waardoor u indirect verantwoordelijk bent voor minder vervuiling.

Zelf circulatiepomp vervangen?

Het vervangen van een oude circulatiepomp voor een DAB pomp kunt u het best laten doen door een erkende installateur. Een erkend installateur weet precies wat er komt kijken bij het vervangen van een circulatiepomp en het bespaart u een hoop tijd en moeite. Daarnaast is het een stuk veiliger wanneer u een installateur aan de slag laat gaan.