Home - Nieuws - Microsoft stopt met (verplicht) wachtwoord voor inloggen
07-10-2021

Microsoft stopt met (verplicht) wachtwoord voor inloggen


Sinds september 2021 kunnen gebruikers hun wachtwoorden van hun Microsoft account verwijderen. Inloggen is voortaan mogelijk via de Microsoft Authenticator app, Windows Hello, een security key (bijvoorbeeld die van Yubico) of een verificatiecode per e-mail of telefoon. Via deze methodes is het nu mogelijk om in te loggen op apps en services als Microsoft Outlook, Microsoft OneDrive, Microsoft Family Safety en meer.
 

Het probleem van wachtwoorden

Volgens Vasu Jakkal (Corporate Vice President, Security, Compliance and Identity bij Microsoft) houdt niemand van wachtwoorden. Ze zijn lastig en een belangrijk doelwit van aanvallen. Toch zijn ze jaren de meest belangrijke beveiligingslaag geweest. Van e-mail tot bankaccounts, winkelwagentjes en videogames maakten gebruik van wachtwoorden.
 
“My friend, Bret Arsenault, our Chief Information Security Officer (CISO) here at Microsoft likes to say, “Hackers don’t break in, they log in.” That has stuck with me ever since I first heard him say it because it’s so true.”

Zwakke wachtwoorden vormen de ingang voor de meeste cyberaanvallen op accounts van bedrijven en consumenten. Echter worden toch vaak eenvoudige wachtwoorden gebruikt, omdat men die kan onthouden. Deze vormen een kwetsbaarheid. Een veiliger wachtwoord is complexer en dus moeilijker te onthouden, maar wel veiliger. Het is een uitdaging om een wachtwoord te maken die veilig is én onthouden kan worden.
 
Eenvoudige wachtwoorden zijn ook makkelijker te raden door hackers met slechte bedoelingen. Door op iemands sociale media te kijken, wordt het vaak al gemakkelijker om bij persoonlijke accounts in te loggen. Daarnaast hebben hackers diverse manieren en tools om geautomatiseerd en snel wachtwoorden uit te proberen. Via phishing misleiden ze mensen en laten hun inloggegevens invullen op een nepwebsite.
  

Two factor authentication (2FA) met behulp van een security key

Met behulp van two factor authentication (2FA) beschermt u uw persoonlijke accounts en bedrijfsaccounts tegen ongewenste logins. Security keys zorgen ervoor dat er alleen ingelogd kan worden wanneer iemand over de hardwarematige security key beschikt. Dankzij deze manier van 2-factor authenticatie kunt u veilig inloggen op websites en applicaties.
  

Yubico security keys

Yubico YubiKeys (security keys) werken met alle websites en applicaties die universele 2-factor authenticatie gebruiken. De YubiKey 5 series ondersteunen daarnaast ook nog de nieuwe FIPO2 standaard, OpenPGP en One-Time-Password (OTP) authenticatie. Ideaal voor het beveiligd inloggen op Google, Facebook, Twitter, SalesForce, GitHub en tal van andere websites. Maar ook perfect als extra beveiliging voor uw VPN verbinding of password manager zoals Lastpass.
 

Meer informatie?

Meer weten over Yubico security keys? Neem contact op met onze productspecialisten via telefoonnummer 030 669 1220 of stuur een e-mail naar sales@kommago.nl. Meer informatie over het verwijderen van een Microsoft wachtwoord vindt u op de Microsoft website.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie