Kopen op rekening Voor zakelijke klanten
Professioneel advies 20 jaar ervaring
Gratis verzending Dropshipment mogelijk
KommaGoRoutershop

Microsoft waarschuwt 44 miljoen gebruikers met uitgelekte wachtwoorden

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat inloggegevens van ruim 44 miljoen Microsoft-gebruikers op het internet te vinden zijn. Dat maakt het bedrijf bekend in het Microsoft Security Intelligence Report. De getroffen gebruikers hebben een e-mail ontvangen met het advies om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Microsoft scande verschillende databases met uitgelekte inloggegevens, waarin gebruikersnamen en wachtwoorden stonden die door hackers zijn bemachtigd en online zijn gezet. Drie miljard gebruikersgegevens werden geanalyseerd en naast de wachtwoorden van de clouddiensten van Microsoft en AzureAD gelegd. Uit deze vergelijking bleek dat maar liefst 44 miljoen mensen een wachtwoord gebruikten dat in een van de databases staat.

Bij de getroffen gebruikers werd een wachtwoord-reset ingesteld, waardoor zij verplicht een nieuw wachtwoord moesten kiezen. Zij zijn per e-mail op de hoogte gebracht van de situatie. Verder waarschuwt Microsoft voor het hergebruiken van wachtwoorden, omdat hackers op deze manier toegang kunnen krijgen tot meerdere accounts. Ook adviseert het bedrijf extra beveiligingslagen toe te passen bij het inloggen, zoals two-factor authenticatie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met  de fysieke beveiligingssleutels van Yubico.