Veelzijdig WiFi-netwerk op campus van onderzoeksinstituut

Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond, dat wereldwijd werkt aan slimme innovaties, oplossingen en toepassingen voor mens, milieu en maatschappij. Het instituut heeft een vestiging in Delft en een kantoor in Utrecht. De hoofdlocatie in Delft bestaat uit een campus met vier kantoorgebouwen en vier grote hallen met daarin diverse faciliteiten om onderzoek te doen naar het gedrag van water. Om aan de toenemende vraag naar WiFi te voldoen, werd gezocht naar apparatuur om een volledig dekkend 11ac WiFi-netwerk te creëren.

Wens

Deltares wilde in Delft en Utrecht één groot dekkend WiFi-netwerk met voldoende capaciteit voor de specifieke locaties. Het WiFi-netwerk moet betrouwbaar genoeg zijn om langdurige testen via het WiFi-netwerk te kunnen monitoren en eventueel bij te sturen. Daarnaast moet er voldoende capaciteit zijn om een piek aan gebruikers te kunnen verwerken, moest de oplossing over seamless roaming beschikken én dient de apparatuur geschikt te zijn voor zowel binnen als buiten.

Oplossing

De apparatuur voor het bestaande Ruckus 11n WiFi-netwerk van Deltares werd ook door KommaGo geleverd. Dit is 5 jaar naar volle tevredenheid gebruikt, waardoor de keuze voor KommaGo en Ruckus tijdens de zoektocht naar een nieuwe WiFi-oplossing een logische was. “De ervaring met Ruckus was in de afgelopen jaren zo positief dat we voor de nieuwe oplossing weer voor Ruckus hebben gekozen. Daarnaast hebben we al een redundant Zonedirector waar gezien licenties wel wat kapitaal inzit”, aldus Paul Vlenterie (IT specialist bij Deltares).

Er is uiteindelijk gekozen voor 80x een Ruckus R310 indoor access point voor een dekkend 11ac WiFi-netwerk, 15x een Ruckus R510 Wave 2 indoor access point voor extra capaciteit op specifieke plaatsen en 5x een Ruckus T300 access point om de outdoor omgeving van WiFi te voorzien.

Resultaat

Het voordeel van het 11ac netwerk is dat de 5GHz frequentieband meer kanalen en een grotere bandbreedte biedt. “We merken dat met Windows 10 het schakelen tussen een vaste werkplek en WiFi veel soepeler verloopt. Onze gebruikers zijn zich vaak niet bewust van het feit dat we bijna overal goede dekking hebben.”

De verschillende SSID’s binnen Deltares zijn niet overal en in elk gebouw nodig, wat goed in te regelen is via de ZoneDirector. De meetsystemen in de hallen zijn bijvoorbeeld verbonden via een met PSK beveiligd SSID, wat alleen in de hallen beschikbaar is. Daarnaast hebben de koffiemachines en de IADEA schermpjes voor mededelingen een eigen met PSK beveiligd hidden SSID. De apparatuur voor productie, zoals de HP notebooks voor flexplekken, kan men nu overal veilig gebruiken via een apart netwerk met WPA Enterprise 802.1X authenticatie. En voor niet-productie netwerkverbindingen worden Eduroam, authenticatie via Radius en federatieve authenticatieservers bij SURFnet gebruikt.

“We zijn tevreden met de Zonedirectors, de dekking van de access points, de cliëntauthenticatie methoden, de capaciteit van de R510 op drukke plaatsen, etc. Ook tijdens onze Open Software evenement waar veel bezoekers op af komen, blijft de WiFi goed werken. Het afgelopen jaar blijken de nieuwe access points zeer stabiel te zijn. Access points buitenshuis zijn wegens herinrichting van onze campus nog niet weid verbreid. Maar zodra dit is afgerond, gaan we ook voor buiten een plan maken.”

Klant

Deltares

Bedrijfsprofiel

Een onafhankelijk kennisinstituutvoor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond

Branche

Wetenschap

Oplossing

Een dekkend indoor en outdoor WiFi 5 netwerk met extra capaciteit op specifieke plaatsen

Locatie

Kantoor in Utrecht en de hoofdlocatie in Delft; een campus met 4 kantoorgebouwen en 4 onderzoekshallen.

Gebruikte producten

Ruckus ZoneDirector(eigen bezit)

80x Ruckus R310 indoor access point

15x Ruckus R510 indoor access point

5x Ruckus T300 outdoor access point

Gebruik & Resultaat

Betrouwbaar WiFi-netwerkvoor het monitoren en bijsturen van langdurige testen

Hoge netwerkcapaciteit en seamless roaming op plaatsen met gebruikerspiekenkken

Dekkend netwerk voor WiFi-toegang indoor en outdoor

Beveiligde SSID’s met verschillende authenticatie methodes voor diverse toepassingen

Interesse in uitstekende WiFi?

Heeft u ook interesse in een goed werkend 11ac WiFi-netwerk of bent u op zoek naar specifieke WiFi-apparatuur? Voor iedere situatie kunnen wij u vrijblijvend advies en een offerte op maat leveren. Kiest u voor een van onze WiFi-oplossingen, dan is het mogelijk om deze door ons te laten installeren. Neem voor meer informatie contact op via onderstaand contactformulier, telefonisch via 030 669 1221 of stuur een e-mail naar info@wifishop.nl.