Wifi logo

Passieve WiFi ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers

Passieve WiFi

Het standaard WiFi-signaal (802.11ac) zorgt weliswaar voor hoge internetsnelheden, maar wat veel mensen niet weten is dat WiFi ook veel energie verbruikt. We hebben het hier over de zogenaamde ‘actieve’ WiFi. Onderzoekers van de Universiteit van Washington zijn er nu in geslaagd om ‘passieve’ WiFi te ontwikkelen. Deze draadloze netwerktechnologie zou tot 10.000 maal energiezuiniger zijn dan de huidige ‘actieve’ WiFi.

Passieve WiFi, de techniek

Voor ‘passieve’ WiFi maken de onderzoekers gebruik van backscatter communication, ook wel de terugwaartse verstrooiing van elektromagnetische golven. Radiogolven worden uitgestuurd naar een externe bron, alwaar de golven worden opgevangen. Vervolgens worden dezelfde radiogolven gereflecteerd, maar nu voorzien van extra datagegevens. Deze ‘gevulde’ radiogolven worden vervolgens teruggestuurd naar de apparaten die via WiFi met het internet willen verbinden. In deze setting is er dus maar één centraal apparaat dat al het rekenwerk verricht, terwijl de overige apparaten alleen maar gegevens reflecteren.

WiFi-snelheden passieve WiFi

De wetenschappers van de Universiteit van Washington zijn er in geslaagd om internetsnelheden tot 11Mbps te halen met passieve WiFi. De maximale afstand die overbrugd kon worden was ongeveer 30 meter. Maar belangrijker nog, passieve WiFi werkt moeiteloos samen met bestaande WiFi-technologieën. Zo kan er tijdens de verdere ontwikkeling van passieve WiFi nog gekozen worden voor een combinatie met actieve WiFi. Op deze manier verloopt de overgang geleidelijk en hoeft u niet in één keer terug in snelheid. De verwachting is natuurlijk dat passieve WiFi op termijn hogere snelheden zal halen.

Internet-of-Things

Passieve WiFi wordt door de onderzoekers vooral gezien als uitkomst voor de vele Internet-of-Things apparaten die klein zijn en functioneren op batterijen. Deze apparaten hebben er baat bij dat het verbruik zo laag mogelijk is, zodat de levensduur per batterijlading flink toeneemt. Overigens maken de bekend gemaakte resultaten deel uit van een groter onderzoek dat in maart wordt gepresenteerd. Dan zullen we weten hoe groot het potentieel van passieve WiFi daadwerkelijk is. Nu al een idee krijgen wat de techniek echt inhoudt? Bekijk dan onderstaande video.