Ubiquiti AmpliFi HD

Getest: Ubiquiti AmpliFi HD

Mesh is het nieuwe toverwoord in WiFi-land. Sinds de patenten voor deze techniek afgelopen jaar zijn vrijgegeven, hebben vrijwel alle grote merken een mesh-oplossing gepresenteerd. De fabrikanten beloven snel en stabiel internet met een minimale installatie, zo ook Ubiquiti. De mesh-oplossing van Ubiquiti draagt de naam AmpliFi en kan volgens de fabrikant probleemloos huizen van 200 tot 300m2 van WiFi voorzien. In het verleden is gebleken dat dit voor de gemiddelde Nederlandse gebouwen best een uitdaging is. KommaGo heeft de Ubiquiti AmpliFi HD aan een uitgebreide test onderworpen. Hieronder leest u de ervaring van een van onze productexperts.

Uit de doos

De Ubiquiti AmpliFi ziet er stijlvol uit. De witte kubus misstaat zeker niet in je huiskamer en mocht thuis dan ook zonder discussie naast de tv worden geplaatst. Het blauwgekleurde display van de router geeft naast tijd en datum ook info over o.a. de snelheid van je verbinding. De bijbehorende ‘mesh points’ zien er daarentegen wel wat lomp uit en zijn redelijk zwaar.

Ubiquiti Amplifi HD

AmpliFi WiFi app voor iOS en Android

Voor de installatie heb je de AmpliFi WiFi app nodig, die je gratis kunt downloaden via de App Store voor iOS of via de Google Play Store voor Android. Als je de app opstart, leidt deze je door de installatie en configuratie van de Ubiquiti-set. Dit gaat zo eenvoudig dat er vrijwel niks fout kan gaan. Het enige waar je op moet letten is dat je in dezelfde ruimte voldoende stopcontacten hebt voor zowel de router als de twee mesh points. Al deze componenten worden namelijk automatisch en tegelijkertijd geconfigureerd. De mesh points zijn duidelijk in het zicht geplaatst om mogelijke interruptie tot een minimum te beperken.

AmpliFi WiFi app

Installatie

De AmpliFi router testte ik in een woning met een oppervlakte van ongeveer 200m2 en 4 verdiepingen. Een modern nieuwbouwhuis met veel beton en wapening. Voorafgaand aan de installatie werd de router met een UTP kabel van 1 meter aangesloten op een KPN Experia box modem. Het KPN modem staat in een meterkast in de keuken op de begane grond.

Na het verbinden van de AmpliFi router begeleidt de AmpliFi WiFi app je stap voor stap door het installatieproces. Eerst geef je het WiFi-netwerk een naam en een wachtwoord. Hierna selecteer je het nieuwe WiFi-netwerk via de app. Alle instellingen staan in principe goed. Eventueel kun je er nog voor kiezen om de router in bridge mode te zetten, maar dat heb ik achterwege gelaten. De app vraagt vervolgens om de twee mesh points na elkaar aan te zetten.

AmpliFi Mesh Point

Het eerste mesh point werd tijdens de test meteen herkend en automatisch gekoppeld aan de router. Het andere mesh point bleef in opstartmodus staan en kreeg in eerste instantie geen verbinding met de set. Na een harde reset (door een pinnetje in het gaatje van het mesh point te steken) was dit probleem echter verholpen. Na een kleine 5 minuten was het hele netwerk “up and running” en kon de set door het huis worden verdeeld.

Voor de definitieve opstelling koos ik voor een UTP-kabel van het KPN modem naar de router op de eerste verdieping, waar de woonkamer zich bevindt. De mesh points zijn op de tweede en derde verdieping geplaatst in twee stopcontacten op de overloop.

Oude netwerksituatie

Op dit moment gebruik ik een aantal Devolo powerline sets en een Ubiquiti access point om mijn huis van WiFi te voorzien. Deze opstelling kost ongeveer €200,- en levert redelijk stabiel WiFi met een paar dode punten. Vooral op zolder zijn het bereik en de stabiliteit niet optimaal. De installatie van deze netwerkproducten is niet heel lastig, maar als de internetverbinding uitvalt, ben ik overal stekkers aan het uittrekken en insteken. Het vervelendst is dat je soms blijft hangen op het ene access point, ook al sta je naast een andere.

Nieuwe mesh situatie

Ik heel kort zijn: top! De Ubiquiti AmpliFi presteert echt boven verwachting goed. In het hele huis is er bereik en alle mesh points halen de maximale score op bereik en snelheid. De verbinding blijft stabiel als je door het huis loopt en pakt keurig over zonder dat je het doorhebt. Ook bij zwaardere belasting door meerdere gebruikers (denk aan Netflix, internetten en online gamen) blijft het netwerk overeind en behoudt het zijn snelheid. Toegangscontrole werkt zeer eenvoudig en je kunt heel makkelijk gasten tijdelijk toegang geven zonder inlog. Erg handig als vriendjes van de kinderen op bezoek komen.

Ubiquiti AmpliFi HD

Conclusie: de WiFi Meshias is gekomen

De installatie van de Ubiquiti AmpliFi is heel eenvoudig en de prestaties zijn uitstekend. Misschien onnodig goed voor de meeste woningen, maar wat mij betreft kan je WiFi-verbinding nooit goed genoeg zijn. De instelmogelijkheden zijn voor sommige gebruikers wellicht wat te beperkt, maar voor een normale thuissituatie meer dan voldoende. Dan blijft alleen de prijs een kwestie: waarschijnlijk kun je voor €150,- minder hetzelfde resultaat bereiken. Echter moet je dan waarschijnlijk wel hulp inschakelen voor de installatie en heb je niet die strakke look en feel van het Ubiquiti Mesh systeem. Wat mij betreft is €400,- een kleine investering voor iets wat voor de meesten van ons net zo noodzakelijk is als water en elektra, namelijk WiFi!