Tweakers Meet Up Smart Home 2017

Tweakers Meet Up 2017 over Smart Homes

De productspecialist van KommaGo’s Smartofficestore.nl bezocht 22 maart 2017 de Tweakers Meet up over Smart Homes. Tijdens dit event vertelde o.a. Tweakers founder Femme Taken over zijn eigen Smart Home: een verbouwde boerderij. Hieronder een verslag van onze productspecialist.

Nadat een sticker op mijn borst werd geplakt, maakte ik eerst een oriënterend rondje. Het evenement was niet groot opgezet, maar er was toch redelijk veel (jong en mannelijk) publiek op afgekomen. Uit één van de hoeken klonk gejoel: er werd Mario Kart gespeeld. Vrij snel daarna raakte ik, met een hamburger in mijn hand, in gesprek met enkele domotica fans. Een golfslagbadmelodie waarschuwde ons vervolgens dat het eerste seminar elk moment kon beginnen. Ik haastte me naar de zaal en nam plaats, klaar om te luisteren naar enkele interessante sprekers.

Hoe bouw je een betaalbaar Smart Home systeem?

Met veel plezier luisterde ik naar de eerste spreker: Tweakers founder Femme Taken. Hij vertelde over zijn boerderij, die hij ombouwde tot een heus Smart Home. Met foto’s en proefopstellingen ondersteunde hij zijn technische verhaal over de verschillende systemen die hij gebruikt om zijn camera’s, vloerverwarming, lampen en andere apparaten te kunnen bedienen. Een tijdsgrafiek op zijn MacBook toonde een piek rond 13:00 uur. De grafiek bestond uit meetgegevens van een sensor in zijn badkamer, waaruit Taken concludeerde dat hij vandaag erg laat had gedoucht. Naast dit voorbeeld noemde hij nog tientallen voorbeelden van situaties die in zijn huis worden gemeten. Afhankelijk van de meetresultaten kunnen diverse apparaten aan- of uitgezet worden. Dit seminar was leuk kijkje in de schatkamer van een overduidelijke domoticafanaat.

Grootschalige implementatie huisbesturing: nu of nooit?

Tijdens het tweede seminar sprak Patrick Honselaar, die zich bij Heijmans bezig houdt met Advies Energie & Duurzaamheid. Het was goed om te horen dat Heijmans vanaf 1 juli 2017 alle nieuwe eengezinskoopwoningen standaard voorziet van zogenoemde huisbesturing. Nieuwe bewoners krijgen de mogelijkheid om via een tablet of smartphone de verlichting en verwarming naar hun eigen hand te zetten. Hoewel het seminar deels reclame is voor Heijmans, is het wél mooi dat deze organisatie de stap zet om meer aandacht te krijgen voor domotica.

Ontleed het brein van een Smart Home!

De laatste spreker was Anne van Rossum, de CEO van het bedrijf Crownstone. Van Rossum startte met een zeer technisch verhaal over het deep learning algoritme wat schuil gaat achter Alexa. Voor wie het nog niet kent: Alexa is een speaker die gesproken commando’s kan uitvoeren. Daarnaast vertelde Van

Rossum over een techniek waarbij Bluetooth zenders/ontvangers in het stopcontact worden gestoken. Vervolgens kan met een telefoon of smartwatch uw locatie in huis worden bepaald. Het idee hierachter is dat bijvoorbeeld de lichten uitgaan wanneer u een kamer verlaat. En dat is nog niet alles. De stopcontactpluggen kunnen aan een soort vingerafdruk (het deep learning algoritme) verschillende apparaten onderscheiden. De stroom-vingerafdruk, zoals ik het nu maar even noem, van een krultang is blijkbaar anders dan die van een boormachine. Hierdoor worden apparaten binnenshuis herkend en kan worden aangegeven welke nooit uit mogen staan (zoals de koelkast) of welke beveiligd moeten zijn (zoals een strijkijzer).

Terugblik

Na een aantal vragen uit het publiek begaven we ons weer terug naar de zaal waar het begon. Ik maakte ik nog een rondje en praatte met een werknemer van Crownstone. Hij wist me te vertellen dat ze de specifieke Bluetooth techniek de komende weken al zullen uitrollen. Welke verkoopkanalen hiervoor worden gebruikt, kon hij nog niet aangeven. Smartofficestore.nl houdt het voor u in de gaten en misschien vindt u het in de toekomst in ons assortiment. Voor nu wachten we het nog even af en blijven we op zoek naar de nieuwste technologieën. Zo kunnen we u altijd passend adviseren, wanneer u van uw huis (of kantoor) een Smart Home wilt maken.