Suprema Biometrie

Wat is biometrie?

Wat is biometrie

Biometrie komen we vaker tegen om ons heen. Afgelopen najaar werd biometrie bijvoorbeeld in de landelijke media naar voren geschoven als mogelijk alternatief voor wachtwoorden. Maar wat is biometrie eigenlijk, wat zijn de voor- en nadelen ervan en wat kunt u ermee?

Wat is biometrie precies?

Biometrie is een methode om de identiteit van een individu vast te stellen of te verifiëren op basis van gedragseigenschappen of lichaamskenmerken. Daarbij kan gedacht worden aan gezichtsuitdrukkingen, vingerafdrukken of een deel van de iris. Een goed voorbeeld zijn de vingerscanners die ingebouwd zijn in de nieuwste iPhones en Samsung Galaxy’s. Biometrie werkt eenvoudig: lichaamskenmerken worden in elektronische vorm opgeslagen, wanneer op een later tijdstip het aangeboden lichaamskenmerk wordt vergeleken met het eerder opgeslagen lichaamskenmerk. Bij een match verkrijgt u toegang.

Wat kunt u met biometrie?

Deze nieuwe vorm van identificatie en verificatie wordt in professionele omgevingen vooral ingezet voor toegangscontrole. De eerste keer dat u toegang wilt tot een ruimte wordt er bijvoorbeeld van uw vingerafdruk een algoritme opgesteld, bestaande uit tientallen kenmerken. Zodra u een volgende keer uw vingerafdruk aanbiedt, wordt deze vergeleken met de opgeslagen algoritmes. Bij een match verkrijgt u toegang. Het is belangrijk om te weten dat bij een toegangscontrolesysteem uw vingerafdruk NOOIT wordt opgeslagen, het gaat om een algoritme op basis van kenmerken. Verder zien we biometrie nu vooral terug in eenvoudige toepassingen op uw smartphone.

De voordelen van biometrie

De vraag wat is biometrie is nu beantwoord, maar wat zijn eigenlijk de voordelen van deze techniek ten opzichte van toegangscontrole met pasjes of tags? Een groot voordeel is de prijs. De investering in een biometriesysteem ligt weliswaar iets hoger dan een toegangscontrolesysteem zonder biometrie, maar u heeft vervolgens geen pasjes of tags meer nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, zeker wanneer uw bedrijf hard groeit. Daarnaast is biometrie betrouwbaar, dankzij de uniekheid van lichaamskenmerken. Een biometrisch toegangscontrolesysteem benadert de 100% qua authenticatie. Een ander voordeel is dat biometrische kenmerken niet overdraagbaar zijn, waardoor de veiligheid van uw systeem toeneemt. Fraude is immers vrijwel onmogelijk. En een biometrisch toegangscontrolesysteem is eenvoudig in het gebruik en snel. Meer weten over de voordelen? Lees verder op onze informatiepagina.

Biometrie banner

Scepsis biometrie

Rond biometrie hangt nog een zweem van scepsis, omdat mensen niet zomaar hun lichaamskenmerken wensen af te geven. Een geruststellende gedachte is dat lichaamskenmerken in een toegangscontrolesysteem niet worden opgeslagen, maar dat slechts algoritmes in de database terecht komen. Deze database dient natuurlijk nog steeds goed beveiligd te worden, maar het is niet zo dat uw vingerafdrukken zomaar op straat kunnen komen. Daarnaast wordt biometrie al op grote schaal gebruikt in de Rotterdamse haven, op Schiphol en door de overheid en daar wordt inmiddels een stuk sneller en efficiënter gewerkt, dankzij biometrie.