Cat S40

Wat is rugged en wat is ATEX?

Rugged en ATEX producten

Rugged, ruggedized of ATEX, de kans is groot dat u bij een product dat bedoeld is voor de bouw, de industrie of de zorg, deze begrippen wel eens heeft zien staan. Waarschijnlijk heeft u wel een idee bij deze termen, maar wat houden de begrippen nou echt in? Dit blog maakt duidelijk wat rugged, ruggedized en ATEX inhouden en voor welke toepassingen deze producten geschikt zijn.

Wat is rugged?

Rugged, of ruggedized, is een term om aan te geven dat een product sterk en krachtig is en tegen een stootje kan. Zeker in omgevingen als de bouw of de industrie is het belangrijk dat een product niet direct kapot gaat, mocht het op de grond vallen. Een rugged product is doorgaans valbestendig, stof- en spatwaterdicht en biedt daarnaast bescherming tegen uiteenlopende situaties. Bij veel producten ziet u bepaalde standaarden staan, waarvan de MIL-STD-810 (Amerikaans) en de STANAG (Europees) het bekendst zijn. Deze standaarden geven aan waartegen een rugged product bestand is.

IP-waarde rugged producten

Belangrijk bij ruggedized producten is ook de IP-waarde. IP staat voor Ingress Protection en geeft aan hoe goed een rugged artikel tegen stof of water kan. De IP-waarde bestaat standaard uit twee getallen, waarbij het eerste cijfer de stofbestendigheid aangeeft en het tweede cijfer iets zegt over de waterbestendigheid. Het eerste cijfer bij de IP-waarde van een rugged product loopt van 0 tot 6, bij de waterbestendigheid is dit 0 tot 9. Hoe hoger het getal, hoe beter een ruggedized product bestand is tegen stof of water.

Wat is ATEX?

ATEX is net als rugged een term die veel gebruikt wordt voor producten die moeten kunnen functioneren onder extreme omstandigheden. ATEX is een afkorting voor ATmospheres EXplosibles en gaat over twee Europese richtlijnen die te maken hebben met explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Het gaat om de ATEX 137- en ATEX 95-richtlijn. Wanneer een product voldoet aan deze richtlijnen zal het product geen ontstekingsbron vormen in een explosiegevaarlijke omgeving. Het doel van ATEX is namelijk het garanderen van de veiligheid van werknemers die actief zijn op locaties met explosiegevaar.

ATEX label

Elk ATEX product is voorzien van een uitgebreid ATEX label. In dit label wordt aangegeven in welke situaties een product niet als ontstekingsbron kan dienen. Bijvoorbeeld bij gas- of stofexplosies, bij welk type gas of stof, maar u vindt ook in het label de maximale temperatuur waar de behuizing tegen kan. Bij het aanschaffen van een ATEX product is het belangrijk om goed te letten op de verschillende getallen en symbolen op het ATEX label, zodat u perfect weet of het ATEX product voor uw situatie geschikt is.

Waarom rugged en ATEX?

Rugged en ATEX producten gebruikt u in omgevingen met extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld de bouw, de industrie of in de zorg. Het gaat om omgevingen waar de kans op ongelukken aanwezig is, waar veel met machines wordt gewerkt en waar intensief gebruik wordt gemaakt van de producten. Voor explosiegevaarlijke situaties bieden ATEX producten uitkomst. Deze producten zorgen voor een stukje extra veiligheid voor uw personeel.